breien

Zelf meten, zelf denken, zelf doen!

proefjeDames, eerlijk gezegd vind ik het wel heel plezierig om me goed voor te bereiden, zowel met breien als met haken en ook met naaien. Dus als jullie op les komen, wil ik graag weten wat jullie gaan doen, ik heb afbeeldingen van "voorbereidingen" bijgevoegd van zowel breien als haken. Dus gewoon afspreken om het patroon even aan te reiken! Deze afbeelding is een gerstekorrel.

breiproefDus als je een kledingstuk wilt naaien of iets wilt breien of haken neem dan contact met Trudy Noordergraaf op, bel 0348 400012 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ik woon in Kamerik(gemeente Woerden) de betaling is per keer, een les van 2 uur kost € 10,00 en het is geen wekelijkse verplichting om te komen.

haakproefgolvend haken

 

 

 

 

 

bloem in lagen een bloem in lagen

 

 

 

 

 

haakproef

 een bloemmotief haken

 

 

                                                  

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

gebreide popVorig jaar verloor mijn kleindochter haar lappen pop en mijn schoondochter vroeg of ik er een wilde haken, dat heb ik gedaan, ik heb er een van plastic gehaakt( ik zal er ook een foto van bijvoegen). Maar ja waar begint iets? Toen is het bij mij begonnen, nu geef ik regelmatig les in een pop breien. Vind je het ook leuk om een pop te breien? Neem dan contact op met Trudy Noordergraaf, bel 0348 400012 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ik woon in Kamerik(gemeente Woerden) de betaling is per keer, geen wekelijkse verplichting en de prijs van een les is €10,00 van 2 uur.

 

pop

muts Een muts of een haarband breien voor de winter, een leuk idee toch? Bij interesse neem contact op met Trudy Noordergraaf bel 0348 400012 of mail naar haarband muts 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. betaling per keer, een les van 2 uur kost € 10,00 en geen wekelijkse verplichting.

kabels

Kabels breien is ook heel leuk, daar heb jeen kabelnaald voor nodig. Het is maar een weet, vind je het leuk om te leren? Neem dan contact op met Trudy Noordergraaf bel 0348 400012 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Ik woon in Kamerik(gemeente Woerden) de kosten van een les van 2 uur is € 10,00. Betaling per keer en geen wekelijkse verplichting. Ik zal nog wat poncho's bijvoegen die mijn cursisten gebreid hebben. Leuke poncho's hè? De een zonder kraag en de ander met kraag.

poncho           donna's

proeflapjeBreien wordt al jaren gedaan. Hoe het ontstaan is en in welk land is niet bekend. In Egyptische graven van rond de 3de en 6de eeuw na Christus zijn gebreide sokken aangetroffen. Deze sokken bleken uit allerlei korte draden te bestaan in plaats van lange. In de middeleeuwen was breien in Europa een belangrijke industrie. Vrouwen sponnen de wol en mannen weefden en breiden.

Na de 19e eeuw wordt breien nog gedaan door vrouwen. Door de jaren heen is breien steeds meer gegroeid tot iets machinaals.In 1589 werd de eerste breimachine ontworpen. Dit door een Engelsman genaamd William Lee. Echter werd dit niet geaccepteerd waardoor Lee in armoede stierf. Het idee werd niet vergeten. In 1864 vond William Cotton de full-fashiononed machine(Dit zijn vlakke breimachines die aangepast voorgevormde stukken van een kledingstuk van breiwerk produceerden) uit.Tijdens de 19e eeuw werden de breimachines steeds luxer. Ook verscheen de rondbreimachine, hiermee kon men kousen breien. Vanaf de 20e eeuw konden de machines steeds meer. Gebreide kledingstukken zijn nu goed van kwaliteit en is sneller klaar dan dat het me de hand gedaan moet worden.

 

breiboekTot in de jaren 70 van de 20e eeuw werd breien, evenals haken en borduren, aan meisjes geleerd op de lagere school. Op sommige scholen werd ook breiles aan jongens gegeven. De decennia daarna is het aantal scholen dat nog breiles inroosterde, rap afgenomen. Tegenwoordig(2013) komt de wekelijkse breiles op vrijwel geen enkele basisschool meer voor. Een uitzondering vormen Vrije scholen waar het handwerken nog wel wordt aangeleerd.